top of page

Succes & plezier: kip en ei


Als er success is, is er plezier. Als er plezier is, dan komt succes makkelijker. Toch? Maar wat komt eerst? Als er geen succes en geen plezier is, hoe verwelkom je beide dan terug? Verbeten op jacht naar succes, zodat je daarna plezier kan hebben? Of gewoon lol trappen, omdat succes dan wel uit de lucht komt vallen?

Een relevante vraag omdat plezier, rendement en borging de drie pilaren zijn waar het HSA programma op rust. In ons programma zien we dat successen altijd gepaard gaan met plezier beleving.

Energie management is een ander onderdeel dat cruciaal is voor de effectiviteit van sales professionals. Daarvan wordt gezegd dat het niet alleen gaat om het aantal uren arbeid die je ergens aan besteedt, maar ook om de energie waarmee dat werk wordt verzet. Geldt dat niet juist voor plezier? Succes komt door het verrichten van arbeid én daarbij door de plezierige beleving ervan.

Dale Carnegie zegt dat mensen zelden slagen, tenzij ze plezier hebben in wat zij doen:


Een expert die een boek schreef over dit specifieke onderwerp (succes en plezier), is Ronald Culberson. Hij geeft aan dat humor of plezier zónder uitmuntendheid in wat je doet, tegen je kan werken. Het creëert ongeloofwaardigheid. Hij analyseert succes en ziet dat als goed werk wordt afgeleverd, waarbij tegelijkertijd óók plezier werd ervaren, de effectiviteit hoog bleek. In zijn boek biedt hij een tweetraps aanpak aan: ¨Doe het goed en heb plezier¨.

Ik sluit graag af met een een praktische zin van Ronald Culberson: ¨als je dingen goed doet én je voegt daar plezier aan toe waar anderen van meegenieten, dan heb je een magische combinatie¨.

Terug naar plezier als pilaar in het HSA programma en de kip en ei vraag of plezier aan succes bijdraagt of succes aan plezier. Beide is waarschijnlijk het geval en om in een situatie van plezier & succes terecht te komen biedt de expert een praktische tweetrapsraket aan. Creëer eerst het deelproces dat je voortreffelijk uitvoert. Neem vervolgens anderen mee in het plezier dat je hebt in de uitvoering ervan!

Veel plezier!

Voor meer informatie links naar:


Recent Posts
Follow Us
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page