top of page

Zeven sleutels voor succesvol koud bellen


Anno 2019 is het onnodig om ijskoud en onaangekondigd te bellen. Met een beetje research vind je een gezamenlijk contact, die jou kan introduceren. Een post waar je een vraag over kan stellen. Of je stuurt een ansichtkaart met de aankondiging dat je binnenkort belt.

Sleutel 1. Maak volume.

Richt koud bellen in als doorlopend proces. Dat hoeft niet grootschalig maar wel continu. Bijvoorbeeld iedere week drie uur. Of iedere week 25 nieuwe contactpersonen. Routinematig werken zorgt dat je jouw new business proces steeds impactvoller kunt maken.


Pic under Commen Creative license from user tommyzwartjes at Pixabay

Sleutel 2. Take no for an answer.

Blijf vriendelijk en behulpzaam. Bewaak een positieve gesprekssfeer, ongeacht de uitkomst. Als jouw contactpersoon geen afspraak wil, wat wil hij/zij dan wel? Dat je over drie maanden nogmaals belt? Jouw nieuwsbrief blijven ontvangen? Een LinkedIn invite?

Sleutel 3. Hou het kort.

...

Sleutel 4. Bewaak een positieve gesprekssfeer.

Vergeet alle technieken over het weerleggen van bezwaren. Het doel van deze interactie is dat jouw contactpersoon ophangt met een positief gevoel. Meestal is het plezier dat je zelf hebt een goede indicator of het ook voor de ander een prettig gesprek is.

Sleutel 5. Geen script.

Een bepaalde mate van improvisatie maakt jouw gesprek natuurlijk. Als je iets op papier of scherm nodig hebt, zet dan op een leeg a4 drie kernwoorden en drie open vragen. Luister naar wat jouw contactpersoon zegt en vraag naar datgene waar je nieuwsgierig naar bent.

Sleutel 6. Wees duidelijk over het doel waarom je belt.

Wil je doorverwezen worden naar iemand die alles weet over digitale handtekeningen? WIl je een webex video call inplannen of wil je het 2018 onderzoek over de laatste ontwikkelingen over het opwekken van thermische energie toesturen? Stel jouw vraag.

Sleutel 7. Op welke content zit jouw contactpersoon te wachten?

Ik zorg dat je onze nieuwsbrief ieder kwartaal ontvangt, ok? Ik stuur een LinkedIn invite en laat je weten als ik relevante content zie. Wij zien veel onderzoeken, ik stuur je een update als ik ontwikkelingen lees waarvan ik denk dat die voor jou relevant zijn. Is dat ok voor jou?

Als je je vrijblijvend wil sparren over hoe jij of jouw sales team effectiever new business afspraken genereert, neem dan contact met ons op (info@hsaprogram.com). Eerder schreven we ook een blog over online business development.

---

David Mooijaart is Partner van HSA. Ieder jaar nemen ongeveer 100 professionals deel aan het hsa programma om daardoor een sprong te maken in hun b2b sales prestaties.

Recent Posts
Follow Us
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page